„BBC nu face animale de pluș – și nici ei nu ar trebui să facă”

Mark Kermode este foarte puțin în urmă, iar Simon Mayo nu se poate abține să nu sape puțin mai adânc. „Sunt mai de încredere decât el”, notează el sec.

Această relație de tachinare dintre criticul de film Kermode și radiodifuzorul veteran Mayo a fost în centrul uneia dintre cele mai importante emisiuni de radio din țară pentru cea mai mare parte a două decenii.

După lansarea sa în 2001, Recenzia de film a lui Kermode și Mayo devine rapid o instituție la Radio Five Live. Pe lângă recenzia perspicace de film și interviurile cu vedete necesare, avea propriul său dialect, glume pe care nimeni nu-și amintea de unde provin, o urmărire devotată și un mod foarte particular de a vorbi despre filme. Este greu de imaginat un alt critic care încheie o dezgustă despre asta Sex and the City 2 declarându-și personajele „porci americani imperialiști” și cântând „The Internationale”, așa cum a făcut Kermode.

Acum au înlocuit o emisiune de film de vineri de două ore, în care fac interviuri și citesc corespondența ascultătorilor, cu Captura lui Kermode și Mayoun podcast de film de vineri de două ore, în care ei susțin interviuri și citesc corespondența ascultătorilor.

Nu este vorba, recunosc ei, despre reinventarea roții. „Pentru mine, mi se pare lucrul pe care îl facem eu și Simon, dar doar un format ușor diferit și un mediu puțin diferit”, explică Kermode.

Sunt melodii noi. Vizionat de Sony, mai degrabă decât de BBC, acum există recenzii TV și un episod suplimentar, exclusiv pentru abonați, marți. Fanii lor i-au urmărit: noua emisiune a ajuns direct în vârful topurilor podcasturilor.

Cuplul și-a înlocuit emisiunea de film de vineri de două ore cu Kermode și Mayo’s A lua (Imagine: furnizată)

„De asemenea, ni se face reclamă, probabil pentru prima dată”, adaugă Mayo râzând, „de aceea este numărul 1. Deci, știi, practic este același lucru, dar cu două episoade pe săptămână și arată fabulos.Marc, ce spui?

„Oh, sunt de acord, evident, cu tot ceea ce spui, în toate domeniile”, spune Kermode.

Totul pare destul de generos în săpăturile Sony iluminate cu neon. „Nu cred că BBC face animale de pluș”, spune Mayo. „Nici ei nu ar trebui, pentru că au alte lucruri pe care să-și cheltuiască banii”.

A fost soluționată și o plângere de lungă durată de la Kermode: acum are același microfon ca Mayo. Poate fi doar un efect placebo, dar sună bine. Mayo oftă. „Nimic nu-l va face mai fericit săptămâna aceasta decât îi spui că psihicii lui sunt bogați.”

Decizia de a pleca a venit de nicăieri pentru ascultători, dar se făcea. Programul aglomerat al lui Mayo a fost unul dintre motive. „Am fost în direct la Greatest Hits” Timp de condus de la patru la șapte. Există o problemă evidentă dacă ar trebui să fiți live pe Five Live între trei și cinci. Jonglerea celor doi s-a dovedit imposibilă. „Totul a devenit foarte complex și ușor stresant”.

„Am văzut două filme săptămâna trecută despre multiversuri”, adaugă Kermode. „Din anumite motive, lui Simon nu-i trecuse prin minte că a fi în direct la două posturi de radio în același timp era ceva care practic se putea întâmpla doar într-un film, dar era de fapt foarte greu de realizat. [make] ajunge în universul meu în care locuim cu toții în prezent.

Kermode și Mayo au început să creeze podcasting în 2005 și au făcut-o aproape în același mod până în martie. După ce s-a transformat încet dintr-o secțiune scurtă a show-ului Mayo Friday Five Live, formatul în sine devenise nepotrivit. „Am crezut că spectacolul ar putea fi mai bun decât a fost, ceea ce nu este o lipsă de respect față de ceea ce s-a întâmplat înainte”, spune Mayo, alegându-și cuvintele în mod deliberat.

Mark Kermode și Simon Mayo: „Nimeni dintre noi nu înțelege de ce funcționează spectacolul nostru” (Imagine: furnizată)

Ascultând primul episod din Captura lui Kermode și Mayo este ușor deconcertant: se simte imediat familiar, dar nu ne grăbiți să faceți o recenzie cu 90 de secunde înainte de știri sau să tăiați lucrurile devreme pentru rularea Newmarket.

„La un moment dat, ar trebui să facem o versiune a podcastului care este întreruptă constant de știri de ultimă oră și cai”, spune Kermode.

Mayo este de acord. — Doar pentru vremurile bune.

Ideea că părăsesc BBC pentru a scăpa de cântecul păsărilor – practica producătorului de emisiuni Simon Poole de a-și redacta discuțiile mai puțin prietenoase cu Beeb și dezechilibrate din punct de vedere politic cu fragmente de tweet-uri și tweet-uri – este „greșită”, a spus Kermode.

„Birdsong este regizat de producătorul Simon, care evident că ne are complet sub cizme și este complet inflexibil și tiranic în ceea ce privește munca. Dar chestia este că nu am crezut niciodată că există o mulțime de lucruri pe care am vrut să le spunem și că nu avem voie să le spunem.

Ca și refuzul de lungă durată al lui Mayo de a viziona filmul preferat al lui Kermode din toate timpurile, Exorcistul („el crede că e mai amuzant dacă nu”), cântecul păsărilor este mai puțin un iritant real decât o notă binevenită de autoritate la care să te încânte. Oricum, Poole este încă producătorul lor. „Ceea ce face el va continua și vom continua să ne plângem”.

Cei doi sunt obișnuiți să fie descriși ca un cuplu căsătorit în vârstă. Afecțiunea profundă stă la baza certurilor și certurilor lor. Kermode se compară pe sine și cu Mayo Exorcistulde regizorul William Friedkin și scriitorul William Peter Blatty. (Nu există multe lucruri cu care Kermode nu a reușit să le compare Exorcistul.)

Mai mult decât Radio

„De-a lungul anilor, amândoi au descris ceea ce au avut ca căsătorie, pentru că au spus: „Uite, am făcut acest film și, dintr-un motiv oarecare, a avut o viață. Și asta însemna că eram uniți la șold, la bine și la rău. El face o pauză. „Și cred că aceasta este o analogie frumoasă, doar pentru că Simon și cu mine avem acest program împreună și niciunul dintre noi nu înțelege de ce funcționează.”

Mayo reia încet. „Mark este criticul, eu sunt gazda. Și Mark nu vrea să fie gazda și cu siguranță nu vreau să fiu criticul.

Dar mai este și altceva. Există mai mult decât suficiente exemple de radiodifuzori care ajung la vârsta mijlocie și care se confruntă cu schimbări de atitudine cu mănuși de azbest sau care fac să se lovească de ei parte din schtick-ul lor. Kermode și Mayo au făcut opusul, criticând filmele dintr-o perspectivă progresivă, susținând perspectivele ascultătorilor care se simt marginalizați și abordând problemele pe care le ridică cu empatie și sinceritate.

„Nu a fost niciodată o conștiință, știi, ‘O, trebuie să facem asta’”, spune Kermode. „A fost doar ceva care se simțea complet natural.”

Mayo își amintește de un e-mail de la un ascultător care s-a simțit deranjat de relația romantică dintre un băiat de 15 ani și o femeie de 20 de ani în Paul Thomas Anderson. Pizza cu lemn dulceși care și-a amintit de trauma propriei ei îngrijiri în adolescență.

„A fost o scrisoare fantastică, pentru că, așa cum am spus de multe ori, obțineți dintr-un film ceea ce ați pus în el și doar auzirea experienței personale a acestei persoane a fost foarte emoționantă. Nu face decât să contribuie și să adauge la ceea ce spune Mark, mai degrabă. decât să-l îndepărtez.Dar cred că apare în timp când oamenii simt că pot avea încredere în noi pentru a ne ocupa de cele mai intime părți ale vieții lor.și să-i trateze cu respect.

Primul episod din Captura lui Kermode și Mayo a prezentat un interviu cu Șarpele Essexde Tom Hiddleston – care, cum este smoothie, a început prin a țâșni cât de încântat a fost să fie primul lor invitat înainte de a vorbi despre teologie, știința victoriană târzie și dimensiunea surprinzătoare a regizorului Clio Barnard – dar de-a lungul anilor nu toate oaspeții au fost atât de fermecați. Cei mai mulți sunt politicoși și interesați, dar când nu sunt, depinde de Mayo să „încerce să tachineze ceva care este difuzat vag din ei”.

Naomi Watts a ieșit dintr-un interviu cu Mayo în 2013, iar în 2016 Charlie Kaufman și Duke Johnson au intrat în studio pentru 20 de minute de timp de antenă legendar de geros. Cel puțin a dat spectacolului o altă glumă, când un Kaufman foarte auster a subliniat că filmul este „doar o serie de imagini statice care creează iluzia mișcării în timp”. Mulțumesc, Charlie.

„Lucrul crucial a fost un interviu live și, evident, când este live, ești la mila zeilor – cu siguranță la mila recompensei și personalității lor”, spune Mayo. . „Și dacă nu o fac, atunci va fi dificil”.

Kermode se scuză să vadă un alt film („Cu riscul de a fi scurt, trebuie să mă duc acum să-l văd pe Mark Wahlberg preot”) și să-l las pe Mayo să se ocupe.

Acum suntem doar noi, tachinarile și fiorii de înainte au dispărut. Cu doctoratul onorific și recentul său MBE, zic eu, îl depășește acum pe Kermode. — Da, dar e un medic bun, spuse el. „De fapt”, adaugă el cu o voce plină de respect, „e profesor.

Captura lui Kermode și Mayo se difuzează în fiecare vineri pe toate platformele de podcast

Add Comment