Focar misterios de hepatită din copilărie a fost observat acum în 20 de țări, spune OMS

Alte opt țări au raportat săptămâna trecută cazuri de hepatită misterioasă la copii, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății.

Acest lucru aduce numărul total de țări cu cazuri la 20. La nivel mondial, 228 de copii au fost diagnosticați cu o formă neobișnuită de boală hepatică și alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate.

Un deces a fost confirmat, dar alți patru sunt suspectați și 18 copii au avut nevoie de transplant hepatic.

Experții spun că numărul actual ar putea fi „vârful aisbergului”, multe țări abia acum intensificând supravegherea acestei complicații neobișnuite.

Până acum, cele mai multe cazuri au fost depistate în Europa, dar există și altele în Americi, Pacificul de Vest și Asia de Sud-Est.

Oamenii de știință sunt nedumeriți de valul de cazuri, deoarece niciunul dintre copiii afectați nu a fost testat pozitiv pentru virușii normali care provoacă hepatita.

Adenovirusurile – care provoacă în mod normal răceli și insecte gastrice – sunt considerate a fi vinovații, deși rareori cauzează inflamația ficatului.

Există temeri că blocajele au slăbit imunitatea copiilor față de virușii în mod normal ușori, iar investigațiile analizează, de asemenea, dacă este implicat un adenovirus mutant sau Covid.

Dar oamenii de știință britanici au recunoscut că ar putea trece cel puțin trei luni până când șefii de sănătate să știe exact ce se află în spatele creșterii cazurilor.

Organizația Mondială a Sănătății a fost informată că cel puțin 228 de copii au suferit de inflamație hepatică la începutul acestei luni, în timp ce alți 50 sunt investigați.

Blocarea Covid ar putea fi în spatele creșterii misterioase a cazurilor de hepatită în copilărie, deoarece a redus amestecul social și le-a slăbit imunitatea, spun experții

Blocarea Covid ar putea fi în spatele creșterii misterioase a cazurilor de hepatită în copilărie, deoarece a redus amestecul social și le-a slăbit imunitatea, spun experții

Întrebări și răspunsuri: Ce este misterioasa epidemie globală de hepatită și ce se află în spatele ei?

Ce este hepatita?

Hepatita este o inflamație a ficatului care este de obicei cauzată de o infecție virală sau de leziuni hepatice cauzate de consumul de alcool.

Unele cazuri se rezolvă de la sine, fără probleme persistente, dar o parte poate fi fatală, necesitând pacienților să aibă nevoie de transplant de ficat pentru a supraviețui.

De ce sunt îngrijorați experții?

Hepatita este în general rară la copii, dar experții au observat deja mai multe cazuri în focarul actual decât s-ar aștepta în mod normal într-un an.

Cazurile sunt de „origine necunoscută” și sunt, de asemenea, grave, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. A provocat până la două decese și 18 transplanturi de ficat.

Care este sfera cazurilor?

Boala inflamatorie a ficatului a fost identificată la peste 200 de copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani.

Regatul Unit

NOI*

Spania

Israel

Danemarca

Irlanda

Olanda

Italia

Franţa

Norvegia

România

Belgia

Japonia

Canada*

Austria

Germania

Polonia

Cipru

Slovenia

Maldive

Teritoriul Palestinian ocupat

145

27

22

12

Şase

mai putin de cinci

Patru

Nouă

Dintre ei

Dintre ei

A

A

Trei

Nespecificat

Dintre ei

A

A

Dintre ei

A

A

A

*cazurile din Canada și Illinois, Wisconsin și New York nu au fost încă confirmate

Care sunt cele mai bune teorii?

Coinfecție

Experții spun că cazurile pot fi legate de adenovirus, asociat în mod obișnuit cu răceala comună, dar mai multe cercetări sunt în desfășurare.

Acest lucru, în combinație cu infecțiile cu Covid, ar putea fi în spatele creșterii cazurilor.

Adenovirusul raportat de OMS a fost detectat în cel puțin 74 dintre cazuri. Cel puțin 20 dintre copii au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Imunitatea slăbită

Experții britanici care investighează valul de îmbolnăviri cred că ciclul nesfârșit de izolare ar fi putut juca un rol contributiv.

Este posibil ca restricțiile să fi slăbit imunitatea copiilor din cauza amestecului social redus, lăsându-i la un risc crescut de adenovirus.

Aceasta înseamnă că chiar și adenovirusul „normal” ar putea fi cauza consecințelor grave, deoarece copiii nu reacţionează la el ca în trecut.

Mutație adenovirală

Alți oameni de știință au spus că este posibil să fi fost adenovirusul care a dobândit „mutații neobișnuite”.

Acest lucru ar însemna că ar putea fi mai transmisibil sau mai capabil să ocolească imunitatea naturală a copiilor.

Noua varianta Covid

Oficialii UKHSA au inclus „o nouă variantă a SARS-CoV-2” în ipotezele lor de lucru.

Covid a provocat inflamații ale ficatului în cazuri foarte rare în timpul pandemiei, deși acestea au fost la toate vârstele, mai degrabă decât izolate la copii.

Declanșatoare de mediu

UKHSA a remarcat că factorii declanșatori de mediu sunt încă cercetați ca posibile cauze ale bolilor.

Acestea ar putea include poluarea sau expunerea la anumite medicamente sau toxine.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat astăzi reporterilor la Geneva: „Începând cu 1 mai, cel puțin 228 de cazuri probabile au fost raportate la OMS de 20 de țări și mai mult de 50 de cazuri suplimentare sunt investigate”.

Cele mai multe cazuri au fost detectate în Marea Britanie (145) și SUA (20), care au unele dintre cele mai puternice sisteme de supraveghere.

El a anunțat anterior că au fost confirmate cazuri de hepatită „de origine necunoscută” în Irlanda, Spania, Franța, Germania, Belgia, Italia și Țările de Jos, precum și în Israel, Danemarca, Norvegia și România.

În prima sa actualizare privind focarul de hepatită din 23 aprilie, OMS a spus că cazurile s-au răspândit în alte opt țări.

Agenția nu a dezvăluit care țări au raportat cazuri suplimentare, dar alte organisme sanitare au dezvăluit că Austria, Germania, Polonia, Japonia și Canada au detectat cazuri, în timp ce Singapore investighează un posibil caz la un copil de 10 luni.

Și Indonezia a spus ieri că trei copii au murit din cauza unei suspecte de hepatită de cauză necunoscută.

Cei 145 de copii afectați în Marea Britanie, care aveau în majoritate cinci ani și sub, au suferit mai întâi de diaree și greață, urmate de icter – îngălbenirea pielii și a albului ochilor.

OMS a confirmat un deces, deși nu a dezvăluit locația. Un deces în Statele Unite este investigat, împreună cu cele trei din Indonezia.

Șefii din domeniul sănătății din Marea Britanie au declarat astăzi pentru MailOnline că nu au fost înregistrate decese din cauza hepatitei în Marea Britanie.

Tinerii din Indonezia, în vârstă de doi, opt și 11 ani, sufereau de febră, icter, precum și dureri abdominale, vărsături, diaree și urină de culoare închisă.

Șefii din domeniul sănătății din țară suspectează cazurile de hepatită, dar efectuează teste pentru a stabili dacă în spatele lor s-au aflat virusurile obișnuite ale hepatitei de la A la E sau dacă nu se cunoaște originea acestora.

OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri de șefii de sănătate din Scoția pe 5 aprilie, după ce a depistat 10 cazuri la copii sub 10 ani, dintre care cel mai vechi a fost în ianuarie.

A fost mai mult decât media de șapte până la opt cazuri de hepatită non-A la E pe care Scoția le vede de obicei într-un an.

Dr. Meera Chand, director de infecții clinice și emergente la UKHSA, a spus că părinții ar putea fi îngrijorați, dar șansa ca copilul lor să dezvolte hepatită este „extrem de scăzută”.

„Cu toate acestea, continuăm să le reamintim părinților să fie atenți la semnele de hepatită – în special icterul, care este mai ușor de observat ca o nuanță galbenă în albul ochilor – și să vă adresați medicului dacă sunteți îngrijorat.”, a spus ea.

Dr. Chand a adăugat: „Măsurile normale de igienă, inclusiv spălarea temeinică a mâinilor și asigurarea faptului că copiii se spală corect pe mâini, ajută la reducerea răspândirii multor infecții comune.

„Ca întotdeauna, copiii cu simptome precum vărsăturile și diareea ar trebui să stea acasă și să se întoarcă la școală sau la grădiniță doar la 48 de ore după ce simptomele dispar.”

Hepatita este în general rară la copii, dar experții au observat deja mai multe cazuri în Marea Britanie din ianuarie decât s-ar aștepta în mod normal într-un an.

Oamenii de știință au sugerat anterior că cazurile ar putea fi doar „vârful aisbergului”, cu o probabilitate mai mare de a fi acolo decât a fost observat până acum.

Profesorul Alastair Sutcliffe, un medic pediatru de top la University College London, a declarat pentru MailOnline că șefii din domeniul sănătății ar putea să nu cunoască cauza până la sfârșitul verii.

El a spus: „Cu metode moderne, calcul, calcul avansat, PCR în timp real și screening-ul întregului genom, cred că găsirea cauzei cu o fiabilitate rezonabilă va dura trei luni”.

Profesorul Sutcliffe a spus că găsirea cauzei ar putea fi încetinită de birocrație peste granițele internaționale, cu dificultăți în transportul biomaterialelor în țări.

Consimțământul părinților, protecția datelor și legile care reglementează utilizarea țesutului uman în Marea Britanie ar putea încetini cercetarea, a spus el.

Găsirea unei cauze necunoscute este deosebit de dificilă, deoarece cazurile pot avea în spate mai mulți factori care nu sunt consecvenți pentru toate bolile.

Oficialii britanici din domeniul sănătății au exclus vaccinul Covid ca o posibilă cauză, niciunul dintre copiii britanici bolnavi nu a fost vaccinat din cauza vârstei lor fragede.

Șeful Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a spus că boala este „destul de rară”, dar a evaluat riscul pentru copii ca fiind „mai mare” din cauza impactului potențial.

Riscul pentru copiii europeni nu poate fi evaluat cu acuratețe, deoarece dovezile transmiterii de la om la om au fost neclare, iar cazurile din Uniunea Europeană au fost „sporadice, cu o tendință neclară”, a spus el.

Dar având în vedere cauzele necunoscute ale bolii și severitatea potențială a bolii cauzate, ECDC a spus că focarul „constituie un eveniment îngrijorător de sănătate publică”.

.

Add Comment