Google Pixel Watch are nevoie de un cip bun, dar care?

La începutul acestei săptămâni, Google a confirmat ceea ce am bănuit de mult: Google Pixel Watch va sosi mai târziu în această toamnă. Și, deși am aflat câteva detalii, dezvăluirea a fost mai mult un teaser decât un anunț cu drepturi depline. Unele dintre acestea erau de așteptat și, desigur, următoarele câteva luni vor fi pline de speculații cu privire la forma finală a Pixel Watch. Dar un lucru pe care Google trebuie să-l facă corect este cipul din interior.

Este clar, de la designul Pixel Watch până la acțiunea masivă a companiei în reechiparea sistemului de operare Wear, că Google încearcă să creeze un ceas inteligent Android emblematic care să-i ofere Apple Watch-ului pentru banii săi. Lucrul este că evoluția lentă a Wear OS nu a fost în întregime pe Google. De câțiva ani, Wear OS a fost împiedicat de lipsa procesoarelor capabile.

Majoritatea ceasurilor Wear OS rulează pe un cip Qualcomm Snapdragon Wear. Câteva rulează pe cipuri proprietare, dar acestea sunt excepția. Într-o perioadă în care Samsung și Apple lansau un smartwatch avansat funcționalitate în stânga și în dreapta pe SoC-uri din ce în ce mai puternice, Qualcomm a depus, în mod înțeles, mai mult efort în cipurile sale mobile decât cipurile sale portabile. Asta a lăsat Wear OS fără un procesor care să poată ține pasul. Ceasurile erau lente, descărcarea de aplicații de pe încheietura mâinii putea fi greoaie și, uneori, simțea că ceasul se luptă împotriva ta.

Fossil Gen 6 avea platforma Qualcomm Snapdragon 4100. Nu a făcut o mare diferență.
Fotografie de Dieter Bohn/The Verge

Există multe motive pentru care Wear OS s-a chinuit să prindă, dar există doi factori majori care l-au condus acolo unde este astăzi: software-ul rar actualizat și această problemă a cipului. Remedierea fiecăreia avea să fie o călătorie accidentată, dar cel puțin Wear OS 3 este un efort concertat în ceea ce privește software-ul. Problema hardware este puțin mai îngrijorătoare, deoarece până acum, ceasurile Wear OS s-au bazat în mare parte pe cipuri de la Qualcomm. Și, din păcate, Qualcomm nu a livrat.

Au existat speranțe când a fost anunțată platforma Snapdragon Wear 4100, deoarece folosea tehnologie de proces mai nouă (deși încă învechită) care ar permite performanțe mai rapide și funcții mai moderne. Dar apoi a durat peste un an pentru ca o mână de ceasuri să-l folosească efectiv, iar experiența generală încă nu s-a îmbunătățit semnificativ.

Pentru a fi sincer, platformele Snapdragon Wear 3100 și 4100 nu vor fi suficiente pentru Pixel Watch. Era grăitor când Samsung a optat să folosească propriul SoC Exynos W920 pe platforma Snapdragon Wear 4100 pentru linia Galaxy Watch 4 – primele ceasuri Wear OS 3. Pur și simplu nu va depăși niciodată propria tehnologie Samsung.

Și când Google și Fossil au început să explice cum ar putea funcționa upgrade-urile la Wear OS 3, a devenit clar că nici 3100 nu ar funcționa. Fossil a dezvăluit că niciunul dintre ceasurile sale inteligente cu 3100 de putere nu va primi upgrade la noua platformă unificată, contrar a ceea ce credeau mulți. Când Google a anunțat ce ceasuri Wear OS existente ar fi eligibile pentru o actualizare la Wear OS 3, nu numai că a exclus toate ceasurile alimentate cu 3100 – a inclus și mesajul de rău augur, împreună cu altele că „în unele cazuri limitate experiența utilizatorului poate fi afectată”.

Lovitura a fost când la câteva luni după dezvăluirea Wear OS 3, Qualcomm a anunțat în iulie 2021 că se pregătește să dezvolte o nouă platformă 5100 în anul următor. Ceea ce ar trebui să însemne că 5100 este aproape gata, dacă nu este întârziat.

Acest lucru ne lasă cu o mare întrebare. Ce anume va alimenta Pixel Watch? Și va putea rula Wear OS 3 așa cum crede Google?

Galaxy Watch 4 Classic (stânga sus) și Galaxy Watch 4 (dreapta jos)

Google ar putea licenția cipul proprietar Exynos folosit de Samsung pentru a alimenta linia Galaxy Watch 4
Fotografie de Dieter Bohn/The Verge

Poate că Google va licenția Samsung Exynos W920. Samsung a refuzat să spună dacă aceasta a fost o posibilitate de mai multe ori. (De înțeles.) Un alt zvon recent este că Pixel Watch va dispune de cip purtabil de ultimă generație al Samsung, Exynos 9110. Sau având în vedere dorința bruscă a Qualcomm de a crea un nou cip purtabil, poate că Pixel va fi unul dintre primele ceasuri alimentate de 5100. Sau poate Google își va adapta cipul Tensor pentru Pixel Watch. Am cerut Google să comenteze procesorul Pixel Watch, dar a refuzat să comenteze.

Toate aceste scenarii sunt greu de anticipat. Wear OS 3 a funcționat bine pe Galaxy Watch 4, cu excepția duratei de viață a bateriei cu afișaj mereu activ. Nu poți spune că Pixel Watch ar suferi la fel, deși are același cip. Va rula o versiune actualizată a interfeței de utilizare Wear OS 3 și probabil că nu va folosi exact aceleași componente. Scurgerile sugerează deja că dimensiunile bateriilor sunt diferite. Ceasul care rulează pe vechiul Exynos 9110 ar putea fi potențial dezamăgitor, dar nici sfârșitul lumii. Samsung Galaxy Watch 3 a făcut ca Tizen să funcționeze destul de ușor – iar Wear OS 3 este cel puțin parte din Tizen. Când vine vorba de durata de viață a bateriei, Galaxy Watch 3 nu a fost nimic ieșit din comun, dar a fost, cel puțin din experiența mea, mai bun decât succesorul său.

Optarea pentru un cip Tensor ar fi intrigant – parțial pentru că nu ne-am ști la ce să ne așteptăm, dar și pentru că Google nu ar fi restricționat de o terță parte. În ceea ce privește un cip Qualcomm 5100, este greu de sperat bazat pe trecut.

Acestea fiind spuse, Qualcomm ar putea surprinde pe toată lumea și îmi este greu să-mi imaginez că Google suferă de un cip inferior atunci când a pus în mod activ și continuu bazele Pixel Watch de peste doi ani. Ar fi un eșec atunci când contează cel mai mult.

Evident, nu vom ști care va fi cipul până când Google nu îl va confirma mai târziu în acest an. Dar un lucru este cert: Wear OS 3 nu poate repeta greșelile trecutului. Nu este sfârșitul lumii dacă Pixel Watch nu vine cu EKG-uri aprobate de FDA, senzori de temperatură corporală și fiecare caracteristică experimentală de sănătate sub soare. (Am întrebat și Google despre asta, dar au refuzat din nou să comenteze.) Acestea pot veni oricând mai târziu. Ceea ce nu își poate permite este performanța lentă și durata abisală a bateriei.

Singura modalitate de a judeca succesul (sau eșecul) Google va fi să testăm noi înșine Pixel Watch. Dar știind ce puteri ar da cel puțin o idee la ce să te aștepți.

Add Comment