PlayStation 3: Chasing the Dream 1080p Partea a patra – Gran Turismo 6 și Renașterea 2D

Acesta este capitolul final al unuia dintre cele mai mari proiecte ale DF Retro până în prezent. În fiecare duminică din această lună, am aruncat o privire asupra jocurilor 1080p de pe controversatul PlayStation 3 de la Sony. Ne-am uitat la începuturile visului Full HD, de la primele declarații de marketing ale Sony și până la lansarea la sfârșitul anului 2006. Am văzut triumf și dezastru și o metamorfoză treptată, cu 1080p care și-a devenit proprie în proiecte la scară mai mică, cu mai puține imagini avansate – punctate de apariția 3D stereoscopic, care necesită un număr mai mare de pixeli, oferind o ușă din spate pentru suport suplimentar 1080p pentru „Triple”. În acest ultim capitol, acoperim anii 2013 până în 2015 – o perioadă de tranziție, deoarece era dificilă a PS3-ului a făcut loc succesului răsunător al PlayStation 4.

2013 se dovedește a fi un an intrigant pentru jocurile 1080p pe consola preferată a lui Chad Warden și începe cu sosirea remasterării HD a Zone of the Enders 2 – sau mai degrabă, al doilea Sosiri. Lansat inițial într-o formă sub-optimă la 720p, cu efecte lipsă și performanțe sumbre, Konami a făcut un pas remarcabil prin readucerea la viață a proiectului, predându-l creierului tehnologiei Hexadrive – o remasterizare HD a unui remaster HD, dacă dori. Ceea ce am primit a fost un joc care a folosit mai mult SPU-urile PlayStation 3, rezultând o capodoperă de 1280×1080, cu o lucrare vectorială completă de 1920×1080. Este o poveste fascinantă care a fost și una dintre primele lucrări ale lui John Linneman pentru Digital Foundry. Singurul regret pentru acesta este că Konami nu a introdus Hexadrive pe remasterul original ZOE HD, ceea ce nu este deosebit de grozav.

Ultimul capitol al specialului DF Retro pentru PlayStation 3 1080p, care acoperă perioada de tranziție dintre PS3 și succesorul său.

Alte titluri impresionante de 1080p din 2013 au inclus Kingdom Hearts 1.5 Remix Collection, cu un sistem dinamic de scalare a rezoluției de la 900p la 1080p inclus în remasterizarea Final Mix a primului Kingdom Hearts, precum și o remasterizare 1080p a ofertei Game Boy Advance, Chain of Amintiri. Acestuia i-ar fi alăturat în 2014 remixul Kingdom Hearts 2.5, cu continuarea remasterizată la aceleași specificații ca și versiunea originală (complet cu DRS), plus un port de Birth by Sleep, o redare 1080p a unei versiuni PSP excelente din punct de vedere tehnologic.

Dincolo de asta, suportul 1080p pe PlayStation 3 a continuat să fie mai îmbrățișat de o serie de titluri indie, fiind, de asemenea, exploatat pentru artă 2D – Vanillaware’s Dragon’s Crown (un brawler inspirat din Dungeons & Dragons) este un exemplu spectaculos. Soundshapes și Guacemelee ne-au atras atenția din motive similare, la fel ca și Duck Tales Remastered de la WayForward. Crema de la crème este Rayman Legends – vă amintiți când Ubisoft și-a riscat jocurile uimitoare ca acesta? – care a folosit cadrul UbiArt cu un efect dramatic, producând o experiență de neratat.

Al treilea segment al celui mai mare proiect al DF Retro de până acum, maparea jocurilor Full HD pe PlayStation 3, aici acoperă perioada 2010-2012.

2013 s-a încheiat cu câteva lansări excelente de 1080p. Până atunci sosise PlayStation 4 și își punea amprenta, dar a fost fascinant să vezi sosirea Super Motherload de la XGen, un titlu relativ simplist care te-a văzut să scoți minerale și pietre prețioase pe Marte. Da, nu prea împinge plicul cu imaginile sale 2D. Cu toate acestea, alături de versiunea sa contemporană pentru PlayStation 4, vedem un joc PS3 practic identic. Ambele rulează la 1080p.

Anul s-a încheiat cu ultima lansare majoră triplu-A pentru PlayStation 3 – și ultimul titlu de top 1080p: Gran Turismo 6, poate cel mai grozav joc GT creat vreodată în ceea ce privește o gamă largă de conținut. Polyphony Digital a crescut rezoluția de la GT5 la 1280×1080 la 1440×1080 văzută în demonstrația sa originală GT la lansarea sistemului. Cu toate acestea, anti-aliasing-ul MSAA a fost renunțat în favoarea MLAA mai puțin eficient, iar performanța a fost foarte discutabilă, în special pe pistele care utilizează efecte dinamice ale orei și ale vremii. Din fericire, utilizatorii pot ajunge la 720p prin meniurile de sistem pentru o călătorie mai lină. Polyphony Digital a împins din greu cu GT6 – poate prea tare – și nu putem să nu credem că ar fi fost mai potrivit ca titlu de lansare pentru PlayStation 4.

Partea a doua a analizei DF Retro asupra bibliotecii Full HD a PlayStation 3 include o privire la WipEout HD, printre multe alte titluri – dar câte aveau toate P-urile?.

În 2014 și 2015 ajungem la sfârșitul odiseei noastre Full HD și, pe măsură ce era PlayStation 3 a început să se încheie, suportul pentru titlurile cross-gen a continuat. A dus la o serie de dezastre groaznice pentru PS3 – pur și simplu pentru că sistemul a avut o continuitate tehnologică atât de mică cu succesorul său – dar ne-a adus remasterizările Final Fantasy X și X2, care au fost și animale impresionante pe PlayStation Vita. Pe PS3 aceste jocuri rulau la 720p cu FXAA, dar s-a dovedit și că le puteți rula la 1080p fără nici un anti-aliasing, cu doar o ușoară scădere a performanței.

Dincolo de asta, suportul PS3 1080p este trecător. Am vorbit deja despre pachetul Kingdom Hearts 2.5, în timp ce Drinkbox a oferit o altă bijuterie 1080p cu Mutant Blobs Attack – un alt exemplu, precum Guacamelee, de artă și tehnologie care lucrează împreună pentru a produce o prezentare frumos lustruită. Cel mai recent titlu full HD pe care l-am putut găsi? Acesta ar fi ciudatul Tennis in the Face, un joc de puzzle cu platforme care presupune lovirea mingilor de tenis în fețele inamicilor împrăștiați pe ecran. Este un pic anti-climax, dar asta e!

Prima parte a celui mai mare proiect DF Retro al lui John Linneman de până acum, care acoperă primii doi ani ai bibliotecii Full HD a PlayStation 3.

Deci, la finalul acestui proiect maraton, ce am învățat? La prima vedere, apărarea PlayStation 3 ca o mașină de jocuri 1080p (inițial cu dintre ei Porturile HDMI, amintiți-vă) pare spectaculos de supraoptimist, având în vedere limitările profunde ale cipul grafic RSX. Am testat 88 de titluri cu suport 1080p (definit ca 1280×1080 până la 1920×1080 complet), reprezentând doar trei sau patru procente din biblioteca de aproximativ 2.500 de jocuri pe care PlayStation 3 a avut-o de-a lungul vieții sale. Poate părea o cantitate mică, dar este mai mult decât Xbox 360 și Wii U combinate. În plus, din cele 88 de titluri, 52 dintre ele au vizat o rată de cadre de 60 fps. Este impresionant.

De asemenea, merită să ne amintim cât de mult impact ar putea avea 1080p de-a lungul timpului. Full HD a devenit treptat norma pentru ecranele vremii și acele prezentări clare puteau arăta cu adevărat excepționale, mai ales când privim imagini la fel de impresionante precum cele ale Ridge Racer 7, Gran Turismo și Super Stardust HD. Majoritatea celorlalte titluri vizează 720p sau mai puțin – inevitabil upscaling la o altă rezoluție de afișare – amintiți-vă că afișajele native 720p au fost extrem de greu de găsit pe toată durata construcției.

În general, dezvoltatorii și-au propus să împingă limitele, dar rezultatele au fost adesea tulburi și cu performanțe slabe. Ceea ce este impresionant la biblioteca 1080p pentru Triple este cât de des creatorii de jocuri au construit aceste imagini în jurul limitărilor sistemului, cu prezentarea clară și nivelurile de performanță, adesea netede, ajutând să se asigure că rezista testului timpului.

După cum ați văzut, dacă ați urmărit această serie de videoclipuri DF Retro, John Linneman a evaluat fiecare joc pentru eficiență la rezoluție Full HD, apoi a făcut media rezultatelor în fiecare an. Da, aceasta este o măsură oarecum arbitrară care poate fi compromisă de numărul de intrări pe an, dar din acest punct de vedere total neștiințific, cel mai bun an pentru jocuri 1080p pe PlayStation 3 este 2013 – poate nu cele mai bune jocuri Full HD în sine, dar combinația dintre GT6, remasterizări HD și lansarea expertă 2D/2.5D de 1080p a făcut ca acesta să fie un an grozav pentru sistem.

Totuși, este o cursă strânsă, cu o dublă notabilă de finaliști! Lansarea PlayStation 3 în 2007 a văzut câteva experimente interesante cu 1080p, în timp ce 2012 a fost, de asemenea, un an grozav pentru jocurile Full HD pe triplu. Este ca și cum tendința a început puternic, s-a diminuat pentru câțiva ani, apoi a revenit puternic – și asta doar pentru că acele experiențe timpurii cu tarifele triple-A s-au risipit în mare parte, în timp ce ascensiunea titlurilor indie și a 2D-ului a ajutat cu siguranță să-l concretizeze. . părăsind biblioteca.

Toate acestea ne duc la sfârșitul celui mai ambițios dintre proiectele DF Retro pe care încă nu le-am întreprins – nu este o adevărată performanță când am revizuit și întreaga gamă OG PlayStation, am efectuat o analiză tehnică pentru fiecare Mega Drive/Genesis Title 32X. și chiar a evaluat fiecare port de consolă din Doom! de la id Software! Avem mult mai multe planuri pentru proiecte mai mari ca acesta – munca făcută posibilă doar de nivelul retro al Programului de sprijin pentru turnătorie digitală, așa că vă rugăm să luați în considerare sprijinirea muncii noastre, dar dacă aveți idei pentru alte proiecte în acest sens, anunțați-ne!

Add Comment