Semnele și simptomele timpurii ale cancerului de prostată Bărbații nu ar trebui să le ignore niciodată

Aproximativ unul din opt bărbați va face cancer de prostată de-a lungul vieții, potrivit Prostate Cancer UK.

Boala se poate dezvolta atunci când celulele prostatei încep să crească fără control.

Pentru unii, cancerul poate crește prea lent pentru a cauza probleme sau pentru a afecta modul de viață al oamenilor. În timp ce pentru alții poate crește rapid, ceea ce este mai probabil să provoace probleme.

Prostate Cancer UK estimează că un bărbat moare de cancer la fiecare 45 de minute, ceea ce echivalează cu peste 11.500 de bărbați în fiecare an.

Un expert a sugerat câteva simptome timpurii ale afecțiunii la care bărbații pot fi atenți, relatează Wales Online.

Dr. Kubes este director medical la Centrul de terapie cu protoni din Praga, Republica Cehă, o unitate care tratează mulți pacienți britanici cu cancer de prostată cu radiații de terapie cu protoni.

El a spus: „În ultimii câțiva ani, a existat un impuls uriaș pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la boală. Dar bărbații trebuie să știe ce implică de fapt aceste verificări și la ce vârstă ar trebui să se adreseze medicului de familie pentru a cere un test.Prostate Cancer UK estimează că un bărbat moare de cancer la fiecare 45 de minute

Care este testul pentru cancerul de prostată?

Dr. Kubes a spus: „Deși nu există un program național de screening pentru cancerul de prostată, un test de sânge pentru antigenul specific de prostată (PSA) este folosit ca instrument de diagnostic în Marea Britanie. PSA este o proteină produsă adesea de celulele canceroase de prostată. Nivelurile ridicate, descoperite printr-un simplu test de sânge, pot indica o tumoare.

„Conform ghidurilor NHS, dacă aveți între 50 și 69 de ani, o valoare PSA de 3 ng/ml sau mai mult reprezintă un nivel „înalt” și motiv de îngrijorare. Dacă testul PSA indică o problemă, probabil că veți avea un examen rectal digital, precum și un RMN al prostatei.

Știai că poți fi la curent cu cele mai recente știri abonându-te la newsletter-ul nostru zilnic?

Trimitem zilnic un buletin informativ de dimineață și la prânz, care acoperă cele mai recente titluri.

De asemenea, trimitem actualizări despre coronavirus la ora 17:00 în zilele lucrătoare și un rezumat al poveștilor care trebuie văzute din săptămână duminică după-amiaza.

Înregistrarea este simplă, ușoară și gratuită.

Puteți introduce adresa dvs. de e-mail în caseta de înscriere de mai sus, faceți clic pe abonare și noi ne ocupăm de restul.

Alternativ, vă puteți înscrie și vizualiza restul buletinelor noastre informative aici.

Când puteți solicita un test PSA?

„Conform ghidurilor NHS, dacă aveți 50 de ani sau peste, puteți cere medicului dumneavoastră de familie să facă un test PSA. Cu toate acestea – și acest lucru este crucial – dacă există antecedente familiale de cancer de prostată, este posibil să aveți nevoie de un test PSA cu cinci până la zece ani mai devreme, la vârsta de 40-45 de ani.

„Acest lucru este valabil și pentru bărbații de culoare. Și ei pot solicita un test PSA la vârsta de 45 de ani, deoarece studiile au arătat că sunt genetic mai expuși riscului de a contracta boala. De asemenea, este important să subliniați că ar trebui să fiți atenți la primele semne de avertizare ale bolii de îndată ce ajungeți la patruzeci de ani. Și asta e important.

„Cercetarile au descoperit ca aproximativ o treime dintre barbati nu au idee la ce sa se uite cand vine vorba de cancerul de prostata”.

Care sunt primele simptome?

„Principalul indicator că ceva nu este în regulă este în obiceiurile tale de toaletă. Dacă descoperi că trebuie să urinezi mai des sau te trezești des în timpul nopții, ar trebui să investighezi cauza. De asemenea, poți observa o ezitare când încerci să urinezi, sau încordarea și luarea de mult timp, precum și un flux slab.

„Unii oameni observă că vezica urinară simte că nu a fost complet golită. Între timp, sângele în urină sau sperma este un alt semn de avertizare evident. Dar și bărbații ar trebui să fie conștienți de faptul că cancerul de prostată poate fi asimptomatic până când tumora a crescut suficient de mare pentru a fi o problemă reală.

„Vedem mulți pacienți – de fapt majoritatea – care au fost diagnosticați cu cancer de prostată fără a avea absolut niciun simptom”.

Ce se întâmplă în continuare?

„Veștile bune sunt că șansele de a supraviețui bolii sunt bune dacă o depistați suficient de devreme. Majoritatea pacienților vor avea o biopsie tumorală, cu mostre de țesut studiate în laborator pentru a vedea cât de repede se dezvoltă cancerul. Ce se întâmplă în continuare va depinde de rezultatul acestor teste.Persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt eligibile pentru un test PSA la NHS

Ce tratamente sunt disponibile?

Cancerul de prostată poate crește lent. Este posibil ca medicul dumneavoastră de familie să nu creadă că este necesară o intervenție chirurgicală sau un tratament invaziv. Nu este neobișnuit, mai ales la bărbații mai în vârstă, să se adopte o abordare de „așteptare vigilentă”, în care un pacient pur și simplu începe monitorizarea activă a tumorii – făcându-se teste regulate – pentru a vedea dacă aceasta se agravează și începe să provoace simptome.

„Unii pacienți vor opta pentru o prostatectomie – îndepărtarea chirurgicală a glandei prostatei dvs. Dar această intervenție chirurgicală vine cu unele riscuri, inclusiv incontinența și pierderea funcției sexuale.

„Chirurgia nu garantează că toate celulele canceroase vor fi eliminate. Un alt tratament comun este radioterapia, sau o combinație de radioterapie și terapie hormonală, pentru a opri răspândirea cancerului și pentru a preveni regenerarea celulelor.

„Ca și în cazul prostatectomiei, radioterapia standard poate observa „daune colaterale” în cazul în care organele din apropierea tumorii sunt deteriorate de radiații. Între timp, un număr tot mai mare de oameni caută tratamente alternative mai noi, care este puțin probabil să fie disponibile pe NHS.

„Terapia cu protoni este o alternativă la radioterapia standard și este din ce în ce mai utilizată pentru a trata unele dintre cele mai mortale și mai greu de atins cancere, inclusiv cele ale sistemului nervos central, cap și gât, sân, prostată și limfom. Spre deosebire de radiațiile tradiționale cu raze X, particulele de terapie cu protoni se opresc la tumoare, reducând deteriorarea țesuturilor și organelor înconjurătoare și a cancerelor „secundare” viitoare.

„Pentru pacienții cu cancer de prostată, poate reduce dramatic riscul de incontinență și impotență. Practic, un pacient cu cancer de prostată poate fi tratat cu protoni în aproximativ cinci zile cu rezultate clinice bune, atâta timp cât tratamentul începe în stadiile incipiente ale bolii.

.

Add Comment